Belt drive of direct drive – welke vorm is beter?

Als je op zoek bent naar een nieuwe platenspeler, zul je waarschijnlijk verschillende opties tegenkomen, waaronder platenspelers met een belt drive en direct drive. Maar wat is het verschil tussen deze twee aandrijfmechanismen, en welke is beter? Laten we eens kijken.

Belt drive

Een belt drive platenspeler maakt gebruik van een elastische riem om de draaitafel te laten draaien. De motor van de platenspeler wordt gescheiden van de draaitafel door middel van deze riem. Wanneer de motor draait, wordt de riem meegenomen en wordt de draaitafel in beweging gezet. Het voordeel van een deze soort platenspeler is dat de motor niet direct op de draaitafel is bevestigd, waardoor er minder trillingen ontstaan ​​die de geluidskwaliteit kunnen beïnvloeden.

Direct drive

Een direct drive platenspeler heeft daarentegen een motor die direct op de draaitafel is bevestigd. Hierdoor is er geen riem nodig om de draaitafel in beweging te zetten. Het voordeel van een direct drive platenspeler is dat deze vaak betrouwbaarder is dan een belt drive platenspeler, omdat er minder slijtage optreedt.

Verschillen tussen de twee soorten

Naast het verschil in aandrijfmechanisme zijn er nog andere verschillen tussen platenspelers. Een van de belangrijkste is het verschil in het draaimoment. Direct drive platenspelers hebben over het algemeen een hoger draaimoment, wat betekent dat ze sneller kunnen worden versneld en afgeremd dan riem-aangedreven platenspelers. Dit kan vooral belangrijk zijn voor DJ’s die snel willen kunnen scratchen en mixen.

Een ander verschil is het geluid. Omdat de motor van een direct drive platenspeler direct op de draaitafel is bevestigd, kan dit leiden tot trillingen die de geluidskwaliteit kunnen beïnvloeden. Daarentegen kan een belt drive platenspeler zorgen voor minder trillingen en daardoor een betere geluidskwaliteit leveren.

Dus… wat past er het beste bij mij?

Voor de echte DJ’s onder ons is de direct drive optie het meest geschikt. Maar waarschijnlijk zal het grootste deel van de muziekliefhebbers zijn platen ongestoord afspelen, waarbij de belt drive optie prima past.

Ga naar blogs