Platenspeler kopen: 5 dingen om op te letten

Vinylplaten zijn terug van weggeweest! Steeds meer mensen herontdekken de warme, rijke klank van analoge muziek en willen daarom een platenspeler kopen. Maar met zoveel verschillende merken, modellen en functies kan het moeilijk zijn om de beste platenspeler te kiezen voor jouw behoeften. In deze blog zullen we 5 belangrijke factoren bespreken die je moet overwegen bij het uitzoeken van een platenspeler.

  1. Budget
  2. Aandrijfsysteem
  3. Tonearm en cartridge
  4. Connectiviteit
  5. Design en extra functies

1. Budget

Voordat je begint met zoeken, is het belangrijk om een budget te bepalen. Je kan namelijk een platenspeler aanschaffen vanaf enkele tientjes tot duizenden euro’s. Een hogere prijs betekent over het algemeen een betere kwaliteit, maar dat betekent niet dat je per se een fortuin hoeft uit te geven om een goede platenspeler te krijgen. Een budget van ongeveer 200-500 euro kan je al een solide instapmodel opleveren. Een tijdje geleden hebben al we een top 5 gemaakt van platenspelers onder de 250 euro.

2. Aandrijfsysteem

Er zijn twee soorten aandrijfsystemen voor platenspelers: direct drive en belt drive. Direct drive platenspelers hebben een motor die rechtstreeks op de draaitafel is gemonteerd, terwijl belt drive platenspelers een motor hebben die via een rubberen riem op de draaitafel is aangesloten. Direct drive platenspelers zijn doorgaans betrouwbaarder en hebben minder onderhoud nodig, terwijl belt drive platenspelers over het algemeen beter zijn voor de geluidskwaliteit, omdat ze minder trillingen overbrengen op de plaat.

3. Tonearm en cartridge van de platenspeler

De tonearm is het deel van de platenspeler dat de naald vasthoudt en over de plaat beweegt. Het is belangrijk om een platenspeler te kiezen met een goede kwaliteit tonearm die soepel en nauwkeurig beweegt. Bij Project Audio leggen ze de functie van de tonearm nog verder uit.

Naast de tonearm is ook de cartridge van belang. Dit is het onderdeel dat de geluidsgolven van de plaat opvangt en omzet in een elektrisch signaal dat naar de versterker wordt gestuurd. Er zijn veel verschillende cartridges op de markt, en elk heeft zijn eigen klankkarakteristieken. Het kan een goed idee zijn om een platenspeler te kiezen waarbij je de cartridge kunt upgraden.

Platenspeler met tonearm

4. Connectiviteit

Bij het kopen van een platenspeler is de connectiviteit ook een groot aandachtspunt. Moderne platenspelers kunnen vaak worden aangesloten op een verscheidenheid aan audioapparatuur, zoals versterkers, speakers en zelfs computers. Het is belangrijk om te controleren welke aansluitingen de platenspeler heeft en of deze compatibel zijn met je andere apparatuur. Als je van plan bent om je platenspeler aan te sluiten op een moderne AV-receiver of soundbar, zorg er dan voor dat deze over een phono-ingang beschikt of dat de platenspeler een phono-voorversterker heeft ingebouwd.

Wat past beter bij jou: een platenspeler of streamen?

5. Platenspeler kopen: Design en extra functies

Naast technische specificaties kan het design van de platenspeler ook een belangrijke overweging zijn. Het moet natuurlijk wel passen in de stijl van je woonkamer. Kijk daarom ook vooral naar hoe de platenspeler eruit ziet, en of deze goed in jouw interieur past. Als je van plan bent om de platenspeler op te bergen, en van tijd tot tijd tevoorschijn te halen, let er dan ook op dat hij niet te zwaar is!

Populair bij Muziekfans: de Lenco L-3808 platenspeler!

Een groot aantal van onze vaste lezers geeft aan dat ze de Lenco L-3808 te hebben aangeschaft. En dat is ook niet gek! Als je een platenspeler met moderne functies wil kopen, dan is de Lenco L-3808 zeker het overwegen waard. Deze gebruiksvriendelijke platenspeler is te connecten met USB en is aan te sluiten op bijna elke versterker. En met zijn prijs van 237 euro valt hij bij de meeste mensen ruim binnen budget.

terug naar boven