Vinylplaten schoonmaken: Stap-voor-stap gids

Als je een liefhebber bent van platen, ontkom je er niet aan. Je platen worden uiteindelijk vies. Tijdens het draaien van je platen bouwt er zich op den duur wel stof op in je plaat. Om te blijven genieten van je muziek is je vinylplaten schoonmaken erg belangrijk, en best eenvoudig.

door naar platenreinigers

Volg ons stappenplan hieronder om ervoor te zorgen dat je lp’s en je platenspeler in topconditie blijven!

1. Oppervlakkig vuil verwijderen

2. Oppoetsen

Nadat je het stof hebt verwijderd, kan je aan de slag met het oppoetsen van de plaat. Gebruik een lichtvochtige doek met water en een beetje schoonmaakmiddel, waarmee je langzaam met de groeven van de plaat mee poetst. Je kan ook een speciale reinigingsspray gebruiken. Die breng je licht aan op de plaat en poets je uit met een microvezel doek. Maar wees voorzichtig dat je de plaat niet beschadigt, door met de groeven mee te poetsen.

3. Drogen

Daarna kan je beginnen met het drogen van je plaat. Veeg het af met een droge, schone doek, om overtollig vocht en reinigingsmiddel weg te krijgen. Je kan de plaat daarna aan de lucht laten drogen. Doe dit wel in een stofvrije ruimte, zodat er geen extra viezigheid bij kan komen. Maar als je met een doek de plaat al goed droog krijgt, kan je hem het beste weer in de hoes schuiven voor het opbergen.

Vinylplaten schoonmaken: Platenreinigers

Ten slotte is het belangrijk dat je regelmatig je lp’s afstoft. Ze hoeven niet elke keer grondig worden schoongemaakt, maar voordat je de plaat afspeelt het stof eraf vegen is geen slecht idee. Daardoor voorkom je dat de naald beschadigt, maar ook klinkt de muziek er beter door!