Gitaar leren spelen: 5 tips

Heb je de keuze gemaakt om de gitaar op te pakken en te leren spelen? Goed bezig! In deze blog geef ik je vijf tips om het beginnen met gitaar spelen nóg leuker en gemakkelijker te maken.

1. Begin simpel

Het kan verleidelijk zijn om meteen een hele mooie (en dure!) gitaar uit te zoeken, maar dit is helemaal niet nodig. Integendeel! Als je begint met gitaar leren spelen is een standaard model meer dan genoeg. Met een standaard model voor beginners zit je vaak al goed. Hiermee kan je de basis prima leren, en heb je geen spijt wanneer gitaar spelen toch niks voor jou blijkt (maar daar ga je natuurlijk wel van uit). Na een tijd merk je vanzelf of je toe bent aan een nieuwer, professioneler model.

2. Plan vaste oefenmomenten in

De gitaar leer je niet na een paar keer bespelen, maar je moet regelmatig blijven oefenen om je niveau omhoog te krijgen. Daarom moet je vaste momenten gaan inplannen, zoals elke maandag en vrijdagavond. Hiermee hou je vast aan een structuur en zal je niet snel vergeten te oefenen. Ik raad je aan om tenminste één keer per week, ongeveer een uurtje te oefenen.

3. Gebruik een lesboek

Steeds vaker zie ik gitaarapps voorbij komen die je willen helpen met leren gitaar spelen. Vaak moet je hierbij een betaald abonnement afsluiten, en de kwaliteit is niet altijd even goed. Daarnaast is het lezen van noten en akkoorden op je telefoon een stuk lastiger dan uit een goed lesboek!

Er bestaan genoeg lesboeken voor gitaar, voor beginners tot aan gevorderden. Hier kan je lekker doorheen bladeren, en ze hebben goede oefeningen waarbij je steeds wat nieuws leert. Ze zijn erop ontworpen om je pér keer, een stukje beter te maken in gitaar spelen.

4. Ga op gitaarles

Als nieuweling kan het lastig zijn om te weten waar je moet beginnen. De beste manier om écht gitaar te leren spelen, is met behulp van een goede leraar. Een gitaarleraar weet precies hoe je het beste kan beginnen, en leert je tegelijkertijd de juiste techniek om te spelen. Daarnaast geeft gitaarles je ook een vast moment in de week om te leren spelen. Consistent oefenen helpt écht!

5. Speel gitaar met een vriend!

Tot slot een goede manier om het gitaar spelen vol te houden. Door het samen te doen met een vriend of vriendin! Zo leer je namelijk samen om beter te worden, en hou je elkaar gemotiveerd. Daarnaast kan je ook veel van elkaar leren, door beide een zelf gekozen nummer in te studeren. Deze kan je dan met de ander delen, waardoor je met veel meer gitaarmuziek in aanraking komt.

Maar het aller belangrijkste om te onthouden bij het gitaar leren spelen, is dat je vooral plezier moet hebben! Als je het leuk vindt om te oefenen en te spelen, heb je veel meer kans van slagen.

Nu gitaar leren spelen?

Ben je klaar om te beginnen met je avontuur in de gitaarwereld? Bekijk dan de rest van onze blogs over gitaar spelen, om je nog beter voor te bereiden. Heel erg veel succes en plezier!