Blonde On Blonde – Bob Dylan album review

Album: Blonde On Blonde
Artiest: Bob Dylan
Releasedatum: 20 juni 1966
Label: Columbia Records

Blonde On Blonde is het 7e album van Bob Dylan, en is uitgebracht in 1966. Tevens de allereerste dubbel-lp ooit uitgebracht. Het is een van de meest geroemde albums onder de Dylan-fanaten. En dat is niet voor niets.

Deze plaat is een spannende mix van blues, rock, folk en countrymuziek, surrealistische waanbeelden en ontroerende teksten. Het album begint met Rainy Day Women #12 & 35, een carnaval-achtige plaat met een nogal ‘bijzonder’ geluid. Maar hoe verder je door het album luistert, hoe meer je de diepgaande teksten van Dylan tegenkomt. Daarom is het zo’n genot om naar te luisteren.

Het nummer dat over het algemeen het meeste succes heeft beleefd is I Want You, met 7 weken in de Nederlandse Top 40, en de 387e positie in de Top 2000.

Visions Of Johanna, Just Like A Woman en Sad-Eyed Lady Of The Lowlands zijn daarbij een paar voorbeelden van de absolute schoonheid van Bobs schrijfkunsten. Het 11 minuten en 23 seconden durende Sad-Eyed Lady Of The Lowlands gaat over de relatie met zijn toenmalige vrouw, Sara Lownds. Het is een liefdesverklaring aan de vrouw waarover hij nog veel meer zou schrijven, zoals op het album Blood On The Tracks. Ze zijn getrouwd in 1965, maar hielden het uiteindelijk vol tot 1977.

Blonde On Blonde review

Dit album is ongetwijfeld één van de mooiste platen uitgebracht door Bob Dylan. Door de puurheid van zijn stem, mondharmonica en de teksten zorgt het samen voor een fantastische ervaring. Daarom beoordelen wij dit album met een 9.0/10.

Over Bob Dylan